Blog
28.12.2016.

Dekoracija novogodišnje jelke

Bliži se ono najmagičnije doba godine, a sa njim i ukrašavanje doma i novogodišnje jelke. Imajte na umu da veštačke jelke zaista jesu savesnije rešenje, ali ukoliko ne možete odoleti mirisu prave jele, naš je savet da obavezno nabavite jelku sa busenom, kako biste je kasnije mogli ponovo zasaditi i vratiti joj dug. Bila prava ili veštačka, jelku bi zapravo trebalo pravilno ukrasiti, kako joj ne bismo naružili prirodnu ili primarnu lepotu.

Boja

Iako je stara dobra zelena jela verovatno najproverenija kombinacija, ukoliko se odlučite da ove godine kupite veštačku jelku – eksperimentišite sa raznim bojama u kojima su danas jelke dostupne. Bela će vas odvesti u neke snežne severne krajeve, crvena će – okićena adekvatnim ukrasima – biti pravi spektakl u prostoru, ali možete otići i korak dalje izborom crne, ljubičaste, plave…

Redosled

Ovo je temelj dobitne formule za savršen izgled jelke. Redosled kojim ćete kačiti ukrase ne samo da će vam pojednostaviti i olakšati samo kićenje, već će te uz to dobiti i maksimalan efekat. Prvo se postavljaju lampice, a zatim i sve ostalo što se nalazi u nekakvom sličnom nizu – perle, girlande, trake… Tek na kraju ređajte pojedinačne ukrase. Na ovaj način ćete imati jasan pregled i lakše ćete postići ujednačenost zastupljenih ukrasa.

Dekoracija

Pokušajte da vizualizujete šta želite da postignete izgledom jelke. Tako ćete mnogo lakše shvatiti koje ukrase i u kojoj količini ove godine možda možete i da privremeno penzionišete. Prenatrpana jelka može izgledati fantastično – ali osim ako ste ukrase kupovali uvek imajući na umu celokupnu paletu i kompoziciju (što malo ko radi) i osim ako ste ekspert u ovoj kategoriji – predlažemo da se držite one star dobre ’’Manje je više’’ i ipak izostavite po neki ukras. Poenta je da ne kombinujete više od tri boje. Naravno, na nekim ukrasima će se naći i deset boja na njima samima, ali gledajte da takvi ukrasi brojčano ne dominiraju, već ih koristite kao akcente tamo gde želite da Vam se zadrži pogled. Tri boje kao baza napraviće elegantan dizajnerski efekat.

Držite se sledećih redosleda i dispozicija i bićete jednako oduševljeni koliko i vaši najmiliji, bili to ukućani ili dragi gosti:

– Lance od perlica slobodno nabavite u velikim količinama i postavite ih horizontalno tako da opušteno vise preko grana, formirajući što istovetnije lukove;

– Trake – od satena, platna, tila ili svile – postavljajte u oba pravca (horizontalno i vertikalno), ponovo pazeći da relativno radnomerno pokrivaju jelku. Trakama ćete najjednostavnije a najefektnije popuniti moguće rupe u jelci i tako je zapravo ’’fotošopovati’’;

– Kugle – i ostale klasične ukrase – ređajte pred kraj ukrašavanja a neka vam jednino pravilo za sam raspored bude ’’Najdraži na najuočljivije mesto’’. Prilikom rasporeda obratite pažnju na dimenzije i geometrije ukrasa i geometriju jelke. Velike, ’’teške’’ ukrase postavite bliže dnu jelke, i polako se penjite ka vrhu onim najtananijim i najdelikatnijim detaljima. Ako ste u mogućnosti, birajte staklene umesto plastičnih ukrasa. Oni jednostavno izgledaju najbolje, dajući celoj kompoziciji onaj svečani, elegantni i uzbudljivi sjaj i refleksiju koje samo staklo može pružiti;

– Najviše grane jelke slobodno tretirajte s manjom dozom tradicionalizma. Pokušajte da zaboravite popularni ’’vrh’’ sa kuglom iz koje se nastavlja šiljak. Umesto tog ne tako srećnog rešenja – ni po vrh jelke ni po sam konačni dizajn – umirite malo tu kulminaciju dekoracije nekim mekšim, toplijim rešenjem. Napravite ogromnu mašnu od neke stare draperije, nabavite zvezdu koja će dimenzijom dominirati nad ostalim ukrasima ili se poigrajte aranžiranjem grančica, cvetova i traka.

Ako imate vremena da dobro razmislite i osmislite nešto originalnije pa se pak odlučite za neku temu, savetujemo da potražite na brojnim sajtovima za dekoraciju uputstva kako možete sami napraviti ukrase od materijala koje svako od nas već ima u svom domu. Kartonske pahulje, pleteni detalji, poruke na recikliranom papiru ’’paljenih’’ ivica, vata, kolaž, šišarke, stiropor i malo spreja i lepka i imaćete unikatni primerak najpopularnije zimske dekoracije na celom svetu.

Trenutno nema komentara