Blog
30.12.2016.

Saveti Stručnjaka Za Novogodišnje Osvetljenje Kuće

Počnite svedeno. Ukoliko ste novajlija po pitanju praznične dekoracije, osvetlite samo dva ili tri objekta, poput jelke ili žbuna, koji će igrati ulogu fokusa u prostoru. Svake godine dodajte po još neku dekoraciju.
Vodite računa o bezbednosti. Koristite samo lampice sa UL (Underwriters Laboratories)oznakom i ako dekorišete eksterijer Vašeg doma, postarajte se da lampice budu dizajnirane za spoljnu upotrebu.
Budite upućeni. Kada je reč o novogodišnjoj rasveti, postoji vrsta za svaki kutak Vašeg doma i dvorišta. Ako želite trepćuću traku oko prozora ili mrežu lampica preko rastinja u bašti, dobra upućenost u vrste i mogućnosti rasvete pomoćii će Vam da dobijete najbolje efekte za uloženi novac.
Proverite ispravnost. Testirajte žice i zamenite moguće pregorele lampice pre samog postavljanja na željeno mesto. Pregorele lampice troše energiju celog niza, što dovodi do zatamnjenja i slabljenja ostalih lampica.
Izbacite staro, ubacite novo. Izbegavajte staromodne eksere, spajalice, nitne i kuke pri kačenju svetiljki. Elektro traka je brza i laka alternative – neće uništiti Vaš krov, a dobar je alat za zaštitu električnih kontakata.

Koristite čvrste merdevine. Uposlite nekoga da Vam pomogne i drži merdevine dok kačite lampice na jelku – bićete bezbedniji i lakše ćete dohvatiti svaku granu. Pričvrstite lampice za grane štipaljkicama ili uvijenim trakama.
Počnite sa kićenjem odozdo na gore. Obavijanje stabala listopadnog drveća počnite od njegove baze i uvijajte lampice spiralno. Ako kitite zimzeleno drveće, počnite sa vrha i nižite lampice cik-cak kroz centar drveta, šireći oblik prema geometriji drveta.
Uzmite u obzir lokaciju. Ako se Vaše zimzeleno drvo vidi samo od strane prolaznika sa prednje strane, uštedite rasvetu i skratite posao tako što ćete okititi samo tu vidljivu stranu drveta.

Dodajte dubinu. Razmislite o podnoj rasveti za dodatni praznični entuzijazam. Svetiljke u vise boja odlično odgovaraju za isticanje puteljaka, prolaza i prilaza.
Izbegnite pretrpanost jakim svetlom. Praznično osvetljenje može biti veoma zabavno, ali pripazite da ne preopteretite strujna kola. Ne priključujte vise od 1400W na jedno kolo. Ako se ostala svetla u Vašem domu zatamne – dimuju – kada uključite praznično osvetljenje, strujno kolo je preopterećeno.
Potražite oko sebe dodatni sjaj. Nađite inspiraciju za osvetljenje na neočekivanim mestima. Možda će pojilo za ptice ili dekorativni stubovi trema izgledati lepo uz malo dodatnog svetla. Za metsa do kojij je teško doći, ili bilo koje mesto na kome ne želite da uključujete električnu energiju, probajte mini-svetiljke na baterije.
Obratite se profesionalcima. Ako nemate iskustva sa radom na krovu, ograničite rasvetu na strehe, zabate i ivice krova. Odaljite svetla i kablove rasvete od metala. Pazite se pregrejanih žica, aluminijumskih oluka i gvozdenih ukrasa. Ako želite više svetla na samom krovu, pozovite profesionalnu kompaniju koja se bavi ovim poslom.
Pritisnite prekidač. Ugasite spoljno osvetljenje pre nego što krenete na spavanje, i ne ostavljajte ga upaljeno kada niste kod kuće, osim ako su povezana sa tajmerom sa fotoćelijama.

Trenutno nema komentara