Blog
05.05.2017.

Proleće u Vašem domu

Moglo bi se reći da je proleće idealno vreme za novu inspiraciju u svim sferama života, pa tako početak prolećne sezone nije zaobišao da nadahne ni one koji se bave uređenjem enterijera – ili samo uživaju u njemu.

Ne samo da prolećne boje i mirisi nadahnjuju i podižu opšte raspoloženje, već sami uslovi koje proleće podrazumeva takođe pomažu da i postojeći enterijeru zablistaju u novom sjaju uz samo nekoliko poteza. Novolux Vam nudi inspiraciju i savete kako da brzo i uspešno postanete ekspert za uređenje sopstvenog prsotora.

 

Razmaknite zavese

Jutro je obasjano svetlošću, dan je duži i prava je šteta da ne dopustite sebi i ukućanima uživanje u sunčevim zracima. Kakav god da je pogled kroz prozor on sada nije bitan – obratite pažnju na to kako se boje i teksture unutar vašeg doma transformišu pred vašim očima a da vi po tom pitanju niste uradili ništa više od razmicanja zavesa! Vaza u nekoj zanimljivoj formi i materijalizaciji i sunčev zrak i magija je neizbežna. Romantični detalji poput vaze sa cvećem ili činije s voćem upravo su nam toliko bliski i priajtni zato što istovremeno govore i ‘’priroda’’ i ‘’dizajn’’ i ‘’ljubav’’. Proleće je vreme za zaljubljivanje, zaljubite se (ponovo) u sopstveni dom!

Unesite nove teksture

Već smo pomenuli zavese i to koliko će dodatni priliv svetlosti njihovim razmicanjem pozitivno uticati na novu, uzbudljiviju vizuelizaciju postojećeg enteirjera, ali ukoliko vam pogled koji biste time dobili ne prija ili uopšte niste kod kuće u doba dana kada vaš dom dobija najviše sunca - razmislite o tome da samo promenite zavese. U trendu su bogate, baršunaste boje i teksture, ali i geometrijski uzorci u kombinaciji sa pastelnim tonovima tako da vam je na raspolaganju sijaset rešenja koja će vam pomoći da povežete staro sa novim ali i starom date novi sjaj. Novi tepih će potpuno promeniti izgled svega što se na njemu nalazi. Ne plašite se jarkih boja i upečatljivih uzoraka – samo ograničite paletu prema onome što već posedujete i pazite da se boje ponavljaju na novom elementu.

Promenite jastučnice

Kada govorimo o bojama i teksturama, moramo istaći da je najlakši, najbrži i najekonomičniji način da osvežite vaš kutak za dnevni odmor i razonodu zamena jastučnica na foteljama, sofama i garniturama. Ukoliko želite da odete korak dalje možete nabaviti sasvim nove jastuke i tako novom formom dodatno osvežiti prostor, ili pak pretapacirati ceo komad nameštaja u nekom materijalu koji nimalo ne podseća na prvobitni. Osim tretiranjem zavesa i jastuka, možete uneti dašak proleća jednostavnim menjanjem prekrivača na vašem krevetu ili stolnjaka u tpezariji.

Osvetlite postojeće elemente

Uneli smo nove boje, paterne i teksture, oplemenili enterijer prolećnim detaljima i - zašlo je sunce! Bez brige, vreme je za rasvetu. Baš kao što prirodno osvetljenje svemu daje novi ž ivot, tako i takozvano ’’veštačko’’ osvetljenje ima ogroman uticaj na doživljaj prostora u kome boravimo. Neverovatno je šta sve možete sa malo manipulacije rasvetnim telima u enterijeru: od isticanja detalja i kreiranja mini-ambijenata, preko usmeravanja pažnje i pogleda na omiljeni kutak ili određenu funkciju, do postizanja željenog raspoloženja u celokupnom ambijentu. Nova podna ili stona lampa (veliki izbor na popustu u Novolux radnjama) doprineće utisku topline i udobnosti i istovremeno učiniti da prostor izgleda uzbudljivije. Veoma efektne i praktične za postizanje dodatne ambijentalnosti jesu i zidne lampe (veliki asortiman različitih modela i stilova dostupan je u svim Novolux radnjama), izabrane u stilu koji će odgovarati postojećim vodećim komadima nameštaja u prostoru. Za poseban ugođaj prilikom obedovanja izaberite odvažnu visilicu koju ćete postaviti iznad trpezarijskog stola i naglasiti radosno raspoloženje koje čin deljenja hrane sa najmilijima već nosi, posebno u proleće kada je trpeza puna namirnica kojih smo se tokom zime uželeli.

Igrajte se

Nakon duge zime i pasivnijeg peroda godine vreme je da se malo i razmrdamo. Šetnja po sunčanim parkovima će prijati telu, a duši priuštite malo drugačiju vrstu razigranosti – pokažite joj da ste zadržali dete u sebi i da imate zdravu dozu neozbiljnosti koja u proleće lakše i opravdanije izlazi na površinu nego ikad. Okačite ogledalo tamo gde izgleda kao da mu nije mesto – iznad radne površine u kuhinji, ili u sred dnevne sobe. Odbacite sva pravila. Samo jedna trpezarijska stolica po boji ili stilu drugačija od ostalih – ili pak sve različite – stvar je ukusa i navike koju nosimo usađenu u konvencijama kojima smo naučeni. Činjenica je da ukoliko želite da se u sopstvenom prostoru zaista opustite valja dozvoliti neke ’’nesavršenosti’’ istom, a za postizanje savršene nesavršenosti nema boljeg načina od kombinovanja različitih stolica za istim stolom  ili mnoštva različitih ramova za slike na istom zidu. Poigrajte se kombinovanjem starog i novog i ne brinite – u ovim igrama ste uvek vi pobednik a sudije ne postoje! Opustite se i uživajte. U vaš dom je stiglo proleće.

Trenutno nema komentara