Blog
12.12.2019.

Lusteri 2020 – poslednji i smeli trendovi

Birajući dekoraciju za svoj prostor mnogi se iskreno raduju prilici da realizuju svaku, neretko i krajnje vanstandardnu ideju. Osvetljenje (kako prirodno tako i veštačko) vitalan su element dizajna svakog enterijera. Ono omogućava stvaranja željenih akcenata i naglašavanja delova enterijera u trendu.

Nijedna prostorija nije kompletna bez veštačkog osvetljenja. Stoga je izbor adekvatnog lustera obavezan korak svakog opremanja prostora. Savremeni lusteri ne samo da igraju praktičnu ulogu, već su i važan dekorativni element vašeg prostora. Kako izabrati pravi tip, oblik i stil rasvetnog tela? Biće reči i o ovome.

Novi trendovi među lusterima 2020

Trendovi u dizajnu, kao i svi drugi trendovi, obično su ciklični. Povremeno se čini da, čim se pojave nove forme i stilovi, ponovo se odlažu na neku daleku policu dok im se neki dizajner ne vrati u potrazi za inspiracijom.  Sa osvetljenjem u enterijeru – uključujući lampe, lustere, visilice ili zidne lampe – nije ništa drugačije.

U 2019. godini u modu su se vratili rustični lusteri. Dodali su modernizma već sofisticiranom i dozu ležernosti ruralnog doma. Kao dodatak rustičnom stilu, često se mogao naći eko stil i minimalizam među lusterima. Neki od ovih stilova pojaviće se i u novoj godini – stoga ne brinite ako ste upravo kupili luster u nekom od ovih stilova – ali na nekoliko novih trendova bi trebalo posebno obratiti pažnju dolaskom 2020:

  1. Geometrijski motivi. Čiste i koncizne linije i pravac svetlosti omogućavaju stvaranje akcenata na različitim stranama i delovima prostorije.
  2. Kombinacija više materijala. Veliki izbor lustera je rezultat velikog asortimana materijala od kojih se oni prave. Oni uključuju plastiku, staklo, metal, drvo, itd. Sad zamislite koliko je kombinacija na raspolaganju korišćenjem više različitih materijala prilikom izrade jednog proizvoda (primera radi – metal i drvo, ili metal i staklo). Takvi dekorativni elementi izgledaju originalno i privlače pažnju.
  3. Crna boja. Tamni tonovi izgledaju vrlo kontrastno i moderno, odaju utisak ’’imanja stila’’. Zbog ovoga su crni lusteri danas na vrhuncu popularnosti. Štaviše, ova boja je prikladna za apsolutno svaki stil već zastupljen u enterijeru. Dobre se kombinuje kako sa svetlim i jarkim tako i sa uzdržanijim dizajnom enterijera.
  4. Što veće to bolje. Dizajneri preporučuju odbacivanje ideju o tome da bi trebalo da postoji samo jedan lutser u prostoriji. Stoga, ukoliko dimenzije prostorije dozvoljavaju, pokušajte da montirate dva velika izvora svetlosti. Ne samo da će postati svetli akcenti prostorije, već će pomoći i zoniranju prostora.

 

Kriterijumi za izbor savremenih lustera

Pogledajmo na šta je važno obratiti pažnju prilikom kupovine rasvetnih tela. Složićete se da je danas luster u nekom ambijentu ne samo izvor svetlosti već i:

  • Način da se zonira prostor
  • Akcenat u dizajnu enterijera
  • Glavni ili dodatni dekorativni element, itd.

Kako izabrati onaj proizvod koji će kombinovati praktičnost i atraktivan izgled? Obratite pažnju na sledeće kriterijume:

  1. Gde tačno će se svetiljka nalaziti? Različite prostorije unutar doma traže različite stvari kad je veštačko osvetljenje u pitanju. Na primer, u kuhinji ili dnevnom boravku potrebno je obezbediti najviše svetlosti. Nasuprot tome, luster u spavaćoj sob bi trebalo da pruža nežnije, prigušenije osvetljenje.
  2. Površina prostorije. Prilikom odabira lustera za dnevnu ili spavaću sobu, važno je imati na umu i veličinu prostorije. U manjim sobama verovatno će vam biti dovoljan jedan centralni izvor svetlosti. Za veće prostorije, potrebno je da izaberete ili okrugli luster sa velikim brojem sijalica, ili razmislite o dodatnim sistemima osvetljenja.
  3. Kolor šema lustera. Važno je usresrediti se na one tonove koji su već prisutni u enterijeru. Lep luster može biti ili svetli akcenat koji odudara od ostalih objekata, ili neutralnijih boja koje se harmonično stapaju u ostatak ambijenta.
  4. Boja svetlosti. U nekim sobama (na primer, u kuhinji) preporučljivo je instalirati hladnije osvetljenje, jer će ono dati i jaku svetlost, što će olakšati pripremu hrane. Ali ako birate luster za dnevni boravak, držite se sijalica sa toplim bojama svetla. Oni pozitivno utiču na osećaj komfora i udobnu atmosferu.

Tipovi lustera u enterijeru

Savremeni dizajn lustera je jednostavno fantastičan. Obilje materijala i formi omogućava vam da izaberete istovremeno i uzdržanu klasiku i malo originalnije komade. U svakom slučaju, svi savremeni lusteri dele se na dva osnovna tipa:

Visilice

Možda i najklasičnija verzija lustera u jednom enteirjeru. Zbog njihove kompleksne strukture, može biti i jedino zastupljeno rasvetno telo u sobi. Za element koji im omogućava da visi može se upotrebljavati lanac ili gajtan. Među materijalima koji se koriste prilikom izrade visilica najzastupljeniji su metal, plastika, tekstil, staklo, kristal i drvo, po izboru prema stilu koji sama lampa treba da predstavlja.

Viseći delovi su ili u vidu jedne tube ili višesijalični. Prva opcija se uglavnom koristi u manjim prostorijama, poput hodnika ili kuhinje. Druga je prilagođenija spavaćim sobama ili dnevnim boravcima.

Važno je znati da sam dizajn visilice katkad može delovati nepoverljivo ili krhko. Stoga pr odabiru ove vrste rasvete obratite pažnju na dugovečne materijale ili odvojite vremena za profesionalnu montažu same svetiljke.

 

Plafonske lampe

U većini enterijera, luster predstavlja glavno osvetljenje u sobi. Zato se prilikom izbora pravog lustera preporučuju pažljivost i strpljenje. Ukoliko viseće strukture izgledaju previše svetlo ili neobično, što ih čini pogodnim uglavnom za velike prostorije, koncizne plafonske svetiljke mogu biti idealno rešenje za manje prostore ili prostore čiji su plafoni postavljeni niže od standardnih.

Možete podešavati jačinu svetlosti koju emituje sijalica samim odabirom broja grla. Dizajneri najčešće postavljaju plafonske svetiljke/lustere u hodnicima, dečijim sobama i kupatilu. Ovo su prostorije unutar kuće koje, po pravilu, zauzimaju malo prostora, te stoga zahtevaju praktičnije izvore svetlosti minimalističkog dizajna.

Vrlo je važno da posebnu pažnju posvetite usmerenosti snopa svetlosti koju ove svetiljke pružaju. Svetlost usmerena ka plafonu daće difuzno i blago osvetljenje. Isto tako, svetlo umereno prema dole pružiće svetlije, usmerenije osvetljenje.Kod nekih plafonskih lampi moguće je čak i podešavati smer svetlosnog snopa.

Kada birate savršen luster za vaš prostor, nije dovoljno baviti se samo tipom svetiljke, već naravno i njenim stilom i dizajnom. Na kraju krajeva, važno je da se proizvod harmonično uklopi u postojeći ambijent. Prvi zadatak je da definišete stil koji preovladava u vašem prostoru. Najverovatnije nećete poželeti ogroman tekstilni luster  sa cvetnim elementima  u sobu kojom odiše visoka tehnologija i minimalizam (mada naravno nije zabranjeno niti je loše kombinovati stilove).

Zapravo, prema izgledu, svi se lusteri dele na dva osnovna tipa:

  • Osnovno osvetljenje koje se savršeno uklapa u sva rešenja enterijera
  • Stilizovane proizvode koji naglašavaju dizajn određene prostorije i čak postaju jedan od akcenata

Šta su ’’moderni’’ lusteri u 2020.godini? Prema pretpostavkama dizajnera, svetiljke izrađene u sledećim stilovima biće posebno popularne:

 

Klasični

Ovo su luksuzne lampe koje ističu eleganciju enterijera. Jasno ćete prepoznati i lako razlikovali ovakve modele lustera od ostalih tipova. Za početak, klasični lusteri se razlikuju prema izboru materijala od kojih se prave. Po pravilu, prirodno drvo i metal se koriste za konstrukciju, dok se dekorativni elementi prave od visoko kvalitetnog stakla ili kristala.

Na lusterima u dnevnim sobama klasičnog stila nećete naići na plastiku ili veštačke materijale koji imitiraju drvo. Čak se i za tekstilne delove koriste gušti, skupoceni, prirodni materijali.

Ovakvi komadi rasvete se ističu ne samo svojim luksuznim izgledom, već i svojom dugovečnošću. Činjenica je da se za njihove završne obrade koriste mesing, bronza, pa čak i srebro. Skuplji delovi i modeli se prave ručno i imaju jedinstven dizajn.

Osnovna karakteristika klsičnog dizajna lustera jeste prisustvo nekoliko abažura. Često im se dodaju stakleni ili kristalni viseći elementi.

Najčešći su klasični lusteri u dnevnim boravcima. Ovo je rezultat činjenice da je ovo u najvećem broju slučajeva i najveća prostorija prostorija u jednom domu. Luksuzni kristalni lusteri u enterijeru često su pozamašnih dimenzija. Stoga, smeštati ih u prostor poput hodnika nema baš mnogo smisla. Ako površina prostorije dozvoljava, klasični lusteri mogu se postaviti i u kuhinji ili spavaćoj sobi. Ipak, u ovom slučaju važno je uklopiti ostatak dekoracije tako da izgleda luksuzno i skupoceno.

 

Kantri

Lusteri u kantri stilu doprinose toploj atmosferi i osećaju udobnosti u svakoj prostoriji. Imaju sličnosti sa dizajnom seoskih kuća. Savremeni kantri lusteri su mešavina više stilova, ali preovladava etno stil. Najzastupljeniji su provansanski i chalet stil. Provansanski stil prenosi atmosferu malih sela i gradova u Francuskoj. Konstrukcije lampi su od kovanog gvožđa sa jednim ili nekoliko abažura. Boje tekstilnih delova lampi su nežne, a metalna osnova ima karakteristične abrazije. Chalet stil prenosi atmosferu alpskih planinskih kućica. Za njih je karakteristična upotreba prirodnih materijala. Baza im je, po pravilu, od metala i ima kovane dekorativne elemente. Izgledom podsećaju na lampe iz Srednjeg veka. Opremljeni su kandelabrima (svećnjacima) sa velikim brojem sijalica koje izgledaju kao sveće.

 

Potkrovlje / industrijski stil

Isprva su prostorije dizajnirane da liče na poktrovlja (loft) imale veoma visoke tavanice. Stoga nije bilo govora o korišćenju plafonskog osvetljenja već samo modela sa naglašenom dužinom kabla sa kojeg visi svetiljka. Međutim danas je ovaj stil postao uobičajen u enterijeru i čak se koristi i prilikom uređenja malih prostora i onih sa niskim plafonima. S ovime je nestala i potreba za prvobitnim modelima velikih, upadljivo spuštenih lustera.  Danas u ovom stilu nalazimo i lustere i plafonske lampe.

Osnovne karakteristike loft/indutrijskog stila uključuju jednostavnost i sažetost proizvoda, i redukovan broj dekorativnih elemenata. Često se koristi forma reflektora. Najčešće kombinacije materijala su staklo i aluminium. Za luksuznije varijante (ukoliko želite da luster bude akcenat u prostoru) koriste se i proizvodi od kristala.

 

Barok

Art Deco ili barokni lusteri su luksuzna rasvetna tela pretežno od kristala. Zbog velikog broja dekorativnih elemenata i nekoliko sijalica ove modele preporučljivo je staviti u prostore naglašenih površina i visina plafona. Kod ovih proizvoda nećete naići na mnogo savremenih materijala poput plastike. Sama baza lustera bi trebalo da bude od metala, a lampa dekorisana elementima od kovanog gvožđa.

 

Savremeni stil

Sam po sebi, savremeni stil je nastao na osnovama klasičnog. Uspeo je da harmonično kombinuje tradicionalni izgled lampi sa mnogo svetlosti i izraženim dekorativnim elementima. Art Nouveau (Art Nuvo) lusteri predstavljeni su kroz proizvode asimetričnih linija i blagih oblina, koji su kombinovani u originalnim formama.

Najčešći mateirjali za ovakva rasvetna tela su staklo i metal. Malo skuplji primerci koriste i drvo, bronzu, srebro ili čak i životnjske kosti i rogove.

 

High-tech

U doba visoke tehnologije (High Technology), high-tech stil zaslužuje posebnu pažnju. Njegova jednostavnost i konciznost adekvatne su i za velike i za male prostore. Ako bi trebalo opisati ovaj pravac u dve reči, onda bi možda najprikladniji bio oksimoron ’’kompleksna jednostavnost’’. Ovo je opravo ono što je potrebno savremenom čoveku – kombinacija praktičnosti i originalnog dizajna u svim komadima nameštaja i kompletnom dekoru njegovog prostora.

High-tech lusteri nemaju kitnjaste dekorativne dodatke. Oni su pre lampe lakonskih geometrijskih oblika, sačinjeni od metala u hladnim tonovima (tako da možete da zaboravite bronzu ili bakar). Glatke, nežne linije i forme su kod ovakvih modela retkost. Češće se radi o odi kubizmu sa svim njegovim naglim, oštrim prelazima.

Među najkorišćenijim materijalima su staklo, plastika ili metal (uglavnom aluminijum i čelik). Lusteri u ovom stilu potpuno su odbacili tekstilne abažure i njihove uzorke i printove. Kao dekorativni elementi koriste se dodaci od kristala i veštačkih dijamanata.

 

Minimalizam

Minimalizam je donekle sličan prethodno opisanom stilu jer se ne predstavlja kitnjastim i masivnim lampama sa obiljem dekorativnih elemenata. Kako i samo ime implicira, moderni lusteri u minimalističkom stilu ističu se lakonskim i jednostavnim formama.

Odbacuju se rasvetna tela sa naglašenom ornamentikom ili kompleksnim vanstandardnim oblicima. Ovde, prednost se daje geometrijskim oblicima i  ravnim linijama. Najpopularniji materijali za minimalističke komade rasvete jesu staklo, metal ili plastika. NIjanse materijala su kod ovog stila potpuno nevažne.

Bilo kako bilo, svaki od navedenih stilova trebalo bi da se nađe u enterijeru isključivo prema tome kakvog senzibiliteta i ukusa je njegov budući vlasnik i korisnik prostora koji će odabrani primerak lustera osvetljavati i ulepšavati. Samo na ovakav način odabir lustera može biti pravi, odnosno onaj koji će doprineti osećaju ugodnosti u vašem prostoru.

 

Trenutno nema komentara