Blog
22.04.2019.

Trendovi u osvetljenju za 2020.

Organski materijali

Ako bi nešto trebalo reći o organskim materijalima, to je da oni nikada ne izlaze iz mode: određeni stil lampi od prirodnih vlakana možda nije trenutna tendencija, ili određeni materijal možda neće tako dugo potrajati, ali ako govorimo o lampama od prirodnih materijala, govorimo o dugovečnim, i generalno, kvalitetnim proizvodima.

Gotovo neobrađeno drvo

Među drvenim lampama, jedan od trendova u osvetljenju za 2020. godinu jeste taj da drvo izgleda gotovo sasvim neobrađeno, imitirajući najrustičnije i sirovije stanje drveta, u ravnoteži sa mekoćom samog osvetljenja.

Bakar ili stari metal

Sledeći trend za 2020. što se tiče osvetljenja jesu rasvetna tela od bakra ili starog metala. Metali su apsolutni trend u dekoru, a ove godine na red je došao bakar da bude na čelu, paradoksalno, pružajući dodir vintage-a.

Sredina 20. veka, zlatno doba dizajna

’’Midcentury’’ je tendencija koja pokušava da ponovo oživi već dokazano sjajan dizajn, kao što mui ime kaže, nastao sredinom prošlog veka. Da li ste gledali seriju ’’Mad men’’? Upravo to je estetika koju ovaj stil pokušava da dostigne, vraćajući je u sadašnjost i osvežujući je praktičnim formama s određenom naivnošću u pozadini, gde se jednolične boje i zabavni kontrasti između različitih tonova ističu iznad svega ostalog. Jednostavnost njegovih linija, kad se radi o adaptiranju različitim dekoracijama, pravi su džoker.

Klasični stil u savremenom okruženju

Kao završnu stavku pregleda trendova u osvetljenju za 2020.godinu imamo klasični stil: ako ste primetili, sve se češće u savremenim ambijentima ili čak i avangardnim dekoracijama, nalaze mali dodiri i nagoveštaji koji naginju klasici.

Novosti u osvetljenju u odnosu na prethodnu godinu

Bilo da uređujete svoj dom od nule, ili samo želite da osvežite njegov izgled, osvetljenje je svakako faktor koji u mnogome određuje nivo uspešnosti vašeg poduhvata. Najveći eksperti u svetu enterijera prvo rešavaju osvetljenje unutar nekog ambijenta, praveći tako zdravu bazu za dalji razvoj jedne priče koju svaki dobar enterijer priča sa lakoćom.

  1. Prirodnost: ravne linije i prirodni materijali

Verovali ili ne, 2020. će tražiti od nas još ’’ravniji’’ dizajn. Lampe napravljene od prirodnih materijala ali svedenih, ravnih linija su ono čemu se teži. Doviđenja oblinama i čudnjikavom dizajnu, dobar dan prirodnim jednostavnim geometrijama i nežnim neutralnim bojama. Što se materijala tiče, u opticaju su drvo, bambus, kanap, itd. Naravno, sve zavisi od toga kakvom ste inače stilu privrženi. Prirodni materijali će izgledati sjajno sa prirodnim stilom, čak i klasičnim. Za malo savremenije senzibilitete, potražite industrijski stil sa metalnim krajnjim obradama (liveno gvožđe, metal, itd.).

  1. Retro i industrijski stil se vraćaju ali uglađeni

Ako smo 2019. godine već proglasili popularnost industrijskog i retro stila, sledeće godine će ovi stilovi nastaviti da nas prate, ali na drugačiji način. Promene se ogledaju u elegantnijim metalima, raznovrsnijim tonovima i alternativnim dizajnom. Sve se i dalje zasniva na industrijskom i retro stilu, ali se u prvi plan stavlja elegancija.

  1. Edison vintage sijalice odlaze

Kao što možda već znate, popularne ’’Edisonke’’ su povučene iz prodaje širom sveta. Uprkos tome, i dalje su trend u osvetljenju za 2020. godinu jer se od sijalica traži da, sijaličnim vlaknima, ne samo sijaju već i dekorišu. Srećom, postoje opcije poput vintage LED sijalica, sijalica sa filamentima koji vrlo liče na one iz originalne Edisonke i koje će naredne godine biti zastupljene u mnogim enteirjerima. Idealne su za spavaće sobe, dnevne boravke, kancelarije, biblioteke i itd. Sjajne su za modele rasvetnih tela kod kojih je sijalica potpuno izložena i vidljiva.

  1. Nežno zlato kao nova završna obrada

Ovo se odnosi na lampe u nežnoj boji zlata koje će biti apsolutni trend i koje bi bilo poželjno kombinovati sa drugim detaljima u enterijeru. Dobra stvar kod ove boje je to što se lako kombinuje sa svim tipovima dekoracija pa će sam prelaz u novi tenrd biti relativno priuštiv.

  1. Metalna završna obrada

Već smo pomenuli nežno zlato, ali ne smemo zanemariti ni ostale metalne finiše jer su i oni trend za 2020. godinu. U ovom slučaju, fokus je na savremenim dekoracijama koje traže veću atraktivnost jer se metalni finiši mogu kombinovati sa bojom nežnog zlata da bi se postigao efekat koji će skrenuti pažnju na sebe u mnogim domovima.

  1. LED će i dalje biti najbolji izbor

NE samo zbog prednosti koje ima, već i zato što će i cenovno biti najisplativija opcija. Za one koji se još nisu odlučili za LED, evo ukratko prednosti na koje možete da računate sa ovim izborom:

  1. Dužeg su veka trajanja od ostalih sijalica. Čak i ako ih ostavite uključene 24 časa dnevno, LED sijalice mogu trajati između 13 i 17 godina. Ovo je, za druge tipove osvetljenja, potpuno nezamislivo, što donosi veliku uštedu.
  2. Iako su cenovno malo skuplje, za dobijeno aktivno vreme ispadnu mnogo ispltivije. Nećete menjati LED sijalicu ni izbliza tako često kako biste morali na primer halogenu ili inkadescentnu.
  3. Ove sijalice gotovo da ne emituju nikakvu toplotu, ali ni gasove ili toksične materije.
  4. Potpuno je svejedno hoćete li ih dugo držati aktivnim ili ih svakog časa paliti i gasiti. Štaviše, kad ih uključite, ne morate da čekate dok dostignu svojih 100% jačine, već ćete imati potpunu efikasnost sijalice istog momenta.
  5. Dozvoljavaju da se igrate njima u uređenju enterijera različitim bojama (RGB) i nivoima toplote svetla (toplo bela, prirodno bela, hladno bela).
  6. Posvećenost akcentnom osvetljenju

Kada zamislite neku prostoriju, prva stvar koja vam padne na pamet je plafonsko osvetljenje. Ipak, 2020. ovo neće biti neophodno jer će se kreiranje adekvatnog osvetljenja oslanjati na zidne, podne i stone lampe, jer one nude specifično osvetljenje određenih prostora i delova prostora. Teži se postizanju veće privatnosti u konkretnim ambijentima koje neće zavisiti od plafonskog osvetljenja već će korititi sve druge nivoe postavljanja rasvetnih tela.

Trenutno nema komentara