Blog
15.01.2021.

SNEŽNA BELINA

Boja koja to nije

Bilo da je reč o komadu nameštaja, detalju poput vaze ili abažuru lampe, belo jednostavno pristaje svemu. Možda zbog činjenice da se tehnički i ne radi o boji, ova kraljica enterijera uspeva da opstane na tronu kroz sve epohe, stilove i trendove. 

Razumevanje značenja bele boje pruža unutrašnjem dizajneru enterijera moćan alat. Zapravo razumevanje svih značenja boja ispunjava ovaj komplet alata i daje vam prednost u odnosu na konkurenciju ili amatersko bavljenje uređenjem enterijera. Možete odabrati boje sa potpunim razumevanjem šta one znače i kako izazivaju osećanja, a to je presudno za stvaranje skladnih unutrašnjih prostora.

Kako smo već rekli, bela boja zapravo nije boja, ona je neutralna, ali nazvaćemo je bojom zbog lakšeg čitanja. Ako pročitate o Sir Issac Newton-u i kako je otkrio boju svetlosti, tada ćete dobro razumeti boju i kako je mi vidimo. Belo svetlo zapravo sadrži sve boje u sebi, jednostavno ih ne možemo videti dok se reflektuju. Neutralne „boje“ se kreću od bele, preko sivih do crnih. Bela je najčešće korišćena boja u dizajnu enterijera, posebno u oblastima u kojima preovlađuju kupanje, čišćenje i priprema hrane. To je zbog činjenice da možete videti bilo šta što se pojavi na belom i obrisati ga, održavajući površine čistima i bez klica.

Većina plafona je bela, većina kupatila je bela, a dobar deo opreme za kupatila i kuhinje je bele boje, verovatno zbog činjenice da sve ide uz belu boju. Bela boja ostavlja utisak čistoće i dobre higijene, ovo je još jedan razlog zašto volimo da koristimo belu boju u kupatilu i kuhinji, ako ima nečistoće, vidite je i ona se očisti.

Bela odbija svu svetlost, pa čini da prostori izgledaju veći i zato se koristi na plafonima, a istovremeno zgleda zapanjujuće kad se udruži sa crnom bojom bilo da su u pitanju detalji ili veće površine. Od klasičnih kombinacija, večni izgled plavog i belog porcelana je zauvek popularan, i prenosi se često na različite komade u enterijeru. Bela je osvežavajuća i hladna u vrućim okruženjima. 

Čisto, jasno, jednostavno, elegantno, opuštajuće, umirujuće – ovo su najčešće asocijacije na belu boju u uređenju enterijera. Nekima više prijaju prostori koji odišu belinom i jednostavnošću, dok se nekima sviđa bela kao akcenat na nekoj kompleksnijoj pozadini. 

Kako je bela najzastupljenija boja u enterijerima, smatra se i bojom savršenstva. Odiše jednostavnošću i čistoćom pa se često koristi i u javnim objektima. Odlično se uklapa sa gotovo svim bojama, a beli enterijer mnogi smatraju luksuznim enterijerom. 

Kada Vam zatreba malo odmora i jednostavnosti, nećete pogrešiti kupovinom bele vaze, stone lampe, porcelana ili drugog belog dekora.

U našim salonima i na online prodavnici www.novolux.rs možete naći veliki izbor rasvetnih tela, komadnog nameštaja i dekoracije koji će vam pomoći da odaberete pravu dozu beline za Vaš prostor.

Story shop

Sačuvano u omiljne
NAMEŠTAJ 2386
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.818,00 RSD
Sačuvano u omiljne
SATOVI 26095
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.613,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.990,00 RSD
Ušteda 33%
17.990,00 RSD
Trenutno nema komentara